0
image alt

ויטמין בי12 הינו למעשה קבוצה של חומרים בעלי מולקולת קורין(Corrin) שלה צורת טבעת בדומה לטבעת בהמוגלובין המוכר. בעוד שבמרכז הטבעת בהמוגלובין נמצא ברזל בטבעת הקורין ישנו קובלט. זהו ויטמין בעל חשיבות רבה לבני האדם מכיוון שאיננו מסוגלים לייצר מולקולה זו בגופינו ולכן עלינו לספוג אותה דרך מזונינו. יכולת הספיגה של ויטמין זה הינה נמוכה יחסית (כ 1% בלבד) ומערכת הספיגה הינה מורכבת למדי ובגלל ה"תקלות" האפשריות הרבות מחסור בויטמין זה הוא תופעה שכיחה (כ-40% מהאוכלוסיה, ללא קשר לסוג התזונה). בטבע ישנם מספר קורינים אך רק חלק קטן מהם יכול לשמש בגופינו כרכיב פעיל לתגובות אנזימטיות שונות. הארוחות שלנו מכילות לרוב מספר קורינים שונים בו זמנית, אלו שמשמשים את גופינו נקראים קובלמינים (קובלמין או Cobalamin) ואלו שלא, נקראים אנלוגיים של B12.

עבור צמחונים וטבעונים מתן תשומת לב לכמות הבי12 במזון הינו קריטי מכיוון שאינם מקבלים ויטמין זה מן החיי (בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב). למעשה, גופינו מכיל כ5 מ"ג ויטמין בי12 אשר מופרש דרך המרה לקיבה ונספג שוב למחזור הדם וכך הלאה. אדם מערבי בעל דיאטה אומניבורית מקבל ביום בין 5-15 מיקרוגרם של ב12 והיתרה שבה הגוף אינו משתמש נאגרת בכבד. כמות זו יכולה להספיק לכמה שנים, אך ללא צריכה מספקת של קובלמין המאגר מתרוקן ונפגמים מספק תהליכים כגון היווצרותם של תאי דם חדשים ועיבוד חומצות שומן שונות שבלעדיהן ישנה ירידה בתפקוד מערכת העצבים. חוץ מבעיות מטבוליות, מחסור בבי12 יכול לתפתח בגלל צריכה מוגבת של הגוף למשל בזמן הריון, בגלל שיבושים שונים בתפקוד בלוטת התריס וצריכה מופרזת של ויטמין C.

לרוב בתוספי התזונה המלאכותים הקובלמין קשור למולקולה של ציאניד (Cyanocobalamin), צורה מלאכותית זו הינה יציבה בחום ומסיסה במים, לכן מתאימה לייצור כדורים וקפסולות שונות. בבשר הקובלמין מופיע בעיקר בצורת Hydroxocobalamin ובמוצרי החלב (גם בחלב אם) בצורת Methylcobalamin. לצורות הטבעיות ישנה יכולת ספיגה מעט טובה יותר בגופינו.

ברוב המזונות המתועשים ברשימת הערכים התזונתיים ניתן למצוא את כמות הבי12 שהמזון מכיל אבל בהרבה מהמקרים היא אינה מדויקת. השיטה המקובלת למדידת כמות הB12 במזון היא לבדוק כיצד מיצוי מימי של מזון מסוים משפיע על גדילה של חיידק בעל פגם גנטי שאינו מאפשר לו לסנטז בי12 בעצמו (Lactobacillus leichmannii). למרות שמעבדות רבות משתמשות בבדיקה שגרתית זו היא אינה אמינה מכיוון שחיידקים אילו מגיבים למספר אנלוגיים שאינם אקטיביים בבני האדם. השיטה השנייה היא לבצע בדיקת דם פולשנית ולבדוק את רמת ה-MMA (Methylmalonic acid) שיורדת בזמן מטבוליזם של בי 12 אקטיבי משום שחומר זה מגיב בגופינו יחד עם בי12 כדי ליצור חומרים מורכבים יותר. בדיקה זו אינה אפקטיבית לאנשים מבוגרים משום שרמת ה- MMA שלהם נמוכה ממילא. בנוסף בדיקה זו צריכה להתבצע מספר פעמים בכדי לקבוע ודאות סטטיסטית.

מזונות רבים נבדקו בשיטה הראשונה אך מחקרים הראו שמתן מזונות אלו לסובלים מסימפטומים שונים של מחסור בB12 לא הביא להקלה או הבראה. למזלם של המדענים, ב1986 התגלה אורגניזם יחודי: אצה חד תאית (Ochromonas malhamensis) שצריכה בי12 כדי לגדול ואינה מגיבה לאנלוגיים, תהליך המטבוליזם של הבי12 שבה דומה למדיי לתהליך בבני האדם ורמת הMMA באצה נופלת בנוכחות בי 12 ממש כמו בדמינו. ז"א שברשות המדע כיום ישנו כלי חדש לבדוק את כמות הקבלמין במזונינו. כמו בשיטה הראשונה נותנים לאורגניזם מיצוי מיימי של המזון שאותו רוצים לבדוק ועוקבים אחרי קצב התרבות האורגניזמים שממנו ניתן להסיק את כמות הקובלמין. יתרה מכך, ניתן להשתמש בשתי השיטות במקביל ולהחסיר את המדידה שנתקבלה מהשיטה השניה מהמדידה בשיטה הראשונה וכך לקבל את כמות הקורינים הכוללת, את כמות הB12 האקטיבי ואת כמות הB12 האנגולי.

בשיטה זו נמצא, שהמבורגר, גבינת קוטג' וביצים מבושלות מכילות כ10% אנלוגים של B12. חלב מכיל כ30% אנלוגים ומוצרי סויה מכילים 100% אנלוגים. עבור גופינו זו אינה בעייה כלל. מחקרים הראו שמוחינו, כדוריות הדם שלנו הכבד ומגוון מזונות שונים מכילים ב12 אנלוגי באופן טבעי. כאמור, הפלאזמה שבדמינו מכילה חלבונים שונים ששם הוא טראנסקובלמינים אשר כל תפקידם הוא להעביר אנלוגים של ב12 לכבד בכדי שגופונו יפריש אותם החוצה דרך מיצי המרה.

כאשר בודקים את רמת הבי12 באצת ספירולינה (Spirulina) בשיטה הראשונה רואים שרמת הקורינים הכוללת בה עומדת על כ-7 מיקרוגרם למנה. בדיקה בשיטה השנייה מראה כמות של 2.5 מיקרוגרם בי 12 פעיל במנה. ז"א ש-36% מהקורינים שבספירולינה הינם אקטיביים. לכן, בכמויות גדולות ספירולינה יכולה לשמש כמקור זמין לויטמין זה. מצד שני, ספירולינה אינה נצרכת לרוב כמזון בסיס אלא "כמזון על" להשלמת חוסרים שונים בתזונה ולכן הכמויות שנצרכות אינן גדולות. מסיבה זו עבור טבעונים, ואנשים על דיאטה חייה (Raw food) מומלץ לצרוך תוסף בי 12 בנוסף לספירולינה.

לאור הביקוש הרב, אנו נותנים חינם מדריך גידול ספירולינה מלא במתנה. לצוות החווה ניסיון של עשרות שנים בגידול מיקרואצות שונות ויעוץ לחוות ספירולינה מסחריות והומניטריות בעולם כולו. הספר ממוקד כולו בגידול ביתי או גידול בקני מידה קטן ויוצא בהוצאת נאט"ו בכמה שפות בתקווה שילדי כל העולם יכולים מאתה לשנות את גורלם ולגדל בעצמם את המזון שיעזור להם ולמשפחות שלהם להלחם בתת התזונה. כמובן שהספר מתאים לכל מי שחפץ לגדל ספירולינה לעצמו, למשפחה ולחברים. גידול ספירולינה בבית אינו דבר מסובך אך מצריך ידע טכני. כבר לאורך כמה שנים תלמידים בבתי ספר שונים בכל העולם מתל אביב ועד קייפ טאון באפריקה משתמשים בשיטה בהצלחה.

מה התנאים שצריך כדי לגדל ספירולינה בבית?
קצב הגדילה של הספירולינה מושפע בעיקר מהטמפרטורה. 30-35 מעלות היינם אופטימליים, מתחת ל15-20 מעלות הגידול נעצר ומעל 38-40 מעלות הספירולינה נמצאת בסכנה ממשית. כמו כל צמח, הספירולינה צריכה מקור אור בכדי לבצע את תהליך הפוטוסינתזה שבו היא ממירה חומרי הזנה (דשנים, אורגניים או לא) לחלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים, פיגמנטים נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים שונים. ספירולינה אינה צריכה הרבה אור, כ30%-60% שמש מלאה באם מדובר בבריכה קטנה ואף פחות מזה כאשר מדובר באקווריום או בקבוקי פלסטיק משומשים. לשמש יתרון בחימום הספירולינה בבוקר ללא צורך בחשמל אך חיסרון של העלאת אידוי המים. לכן מומלץ למקם אותה על עדן החלון או בגג או בגינה במקום מוצל. כמו כן, ספירולינה צריכה ערבוב בכדי שכל האצות הקטנטנות יזכו לחשיפה ישירה לשמש לפחות לכמה רגעים. בקני מידה קטן של פחות ממאה ליטר ניתן להשיג זאת ע"י משאבת אוויר לאקווריום. במקומות שבהם אין חשמל ניתן לערבב את הספירולינה כמה פעמים ביום בצורה ידנית. חשוב לזכור שחשיפה ממושכת לאור חזק יוצרת מצב שנקרא פוטוליזה, מצב שבו הספירולינה אינה יכולה לבצע את התהליכים הביולוגיים שלה לכן צריך לשמור על ערבב תכוף אך לא אינטנסיבי מידי. כשהערבוב חזק מידי מופיע קצף במי הגידול, קצף זה נוצר מספירולינה שלא עמדה במכה שקיבלה בזמן הערבוב ודופן התא שלה נבקע. ניתן להשתמש באור וחימום חשמליים בכדי לגדל ספירולינה. מנורות פלוריסנט היינן נוחות לשימוש, מנורות להט או סודיום יכולות לחמם את הספירולינה ולתת אור בו זמנית. גוף חימום של אקווריום יכול לחמם את הספירולינה בחורף. כאמור אור חזק כשהספירולינה קרה יגרום לבעיות.

איזה ציוד צריך כדי לגדל ספירולינה?

    t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • תרבית ספירולינה (ניתן להשיג בחווה, דרך טופס יצירת הקשר)
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • כלי קיבול לנוזלים, למשל אקווריום, בקבוק PET שקוף, או מסגרת שעליה מתוחה יריעת פלסטיק מסוג פוליאטילן.
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • משאוות אויר או משאבת סחרור קטנה. כ-5W לכ100 ליטר.
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • תמיסות גידול או במילים אחרות דשנים, אותם ניתן להשיג מהחווה או מחנויות אשר מוכרות ציוד לחקלאים או כימיקלים. (סודה לשתייה או כל מקור לפחמן, מקור לחנקן, מקור לזרחן, מקור לאשלגן, לברזל ולמגנזיום.)
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • מים, ניתן להשתמש במי ברז.
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • t
  • ואחרון חביב- כדי לקצור את הספירולינה, רשת סינון של 35 עד 50 מיקרון (ניתן להשיג בחווה או מחנויות לדפוס משי).

 

אז איך מתחילים?
חוות לייב ספירולינה עורכת קורסים מרוכזים לגידול ספירולינה ועליהם ניתן לברר דרך טופס יצירת הקשר. כמו כן בימים הקרובים יצא לאור ספר אשר מתאר את כל תהליך הגידול, הקציר ושימור הספירולינה כמו גם השימוש שלה במזונות שונים. את הספר יהיה ניתן להשיג בחינם להורדה מהאתר. גידול נעים!

ספירולינה קפואה מכילה רכיבים מזינים רבים שלא נמצאים בכמות מספקת בתזונה המערבית הממוצעת. למשל, ארגון הבריאות האמריקאי ממליץ על צריכה של בין 5-9 מנות פרי וירק ביום כתוצאה ממחקר רב שנים על סגנונות חיים גורמי מחלה שהראה שרוב האוכלוסיה לא אוכלת מספיק פירות וירקות. גורמים נוספים מוסיפים לחומרת הבעיה:

השימוש המופרז בדשנים כימיים ופגיעה ע"י השיטות של החקלאות המתועשת גורמים לירידה בפוריות הקרקע ולבריחה של מינרלים מהאדמות החקלאיות. המזון שאנו אוכלים גדל על אדמות אילו ולכן כל מחזור גידול עני יותר מבחינה תזונתית מהמחזור הקודם. האגודה האמריקאית לחקלאות אורגנית פרסמה מחקר שעקב אחרי הערכים התזונתיים ב-12 פירות וירקות שונים בין השנים 1975-1997. המחקר מצא שרמות הסידן ירדו ב27%, רמות ויטמין סי ירדו ב30% ורמות הברזל ירדו ב37%.

אכילת מזון מעובד היא הבעיה התזונתית הגדולה ביותר של העולם המודרני. משרד הבריאות האמריקאי מתייחס למזון זה כ"קלוריות ריקות" למשל מוצרים שמכילים סוכרים (סוכר לבן, סירופ תירס) ושומנים (חמאה, מרגרינה, שמנת). רבים אוכלים מזונות עתירי קמח לבן, מלח, סוכר ומחזקי טעם למיניהם. מזונות אילו לא נותנים לגוף שום ערכים תזונתיים מלבד פחמימות ושומנים שמהם כבר יש לנו שפע, דבר שגורם להשמנה ולעומס מיותר על כל מערכות הגוף. צורת אכילה זו הוגדרה על ידי המכון לחקר הסרטן האמריקאי כמעלה את הסיכוי לחלות במחלה וצריכת פירות וירקות כמורידה את הסיכוי.

ישנם מספר חומרים אשר מונעים או מעכבים את הספיגה של הויטמינים והמינרלים מתוך המזונות שאנו אוכלים. למשל, הסוכר הלבן והקפיאין בתה השחור, בקפה ובמספר משקאות קלים. הפופולריות של משקאות אילו ושילובי מזון לא נכונים נוספים מקשים על הגוף לקבל את מה שהוא צריך. צריכת ספירולינה עוזרת להשלים חוסרים אילו אך ללא שינוי מהותי בדרך החיים והתזונה האפרט יהיה חלקי בלבד. 

כמוסות ספירולינה וכדורי ספירולינה עשויים מאבקת ספירולינה דחוסה והם בעצם אותו המוצר המעובד. כדי לקבל את האבקה משתמשים במכשיר שנקרא מייבש ספרי. הוא משתמש בחום של מאות מעלות לפרקי זמן קצרים כדי לייבש כמויות גדולות של חומר בזמן קצר. שיטה זו היא סטנדרד בתעשיה בגלל העלות הנמוכה שלה ובגלל שאם ישנם זיהומים חידקיים בספירולינה הם לא מגיעים לאבקה כי הטמפרטורה הגבוהה גורמת לחיטוי מלא. יחד עם החידקים מושמדים גם חומרים רגישים שונים שיש להם חשיבות עליונה לבריאותינו. מדובר בעיקר באנזימים ובנוגדי החמצון כגון הפיקוציאנין שהינו חומר שהוכח מדעית כמשמיד גידולים סרטניים. בנוסף החום הגבוהה פוגע בחלבונים הרבים שבספירולינה ומשנה את המבנה המולקולרי שלהם.


חלבונים שעברו דנטורציה בחום גבוה. הגדלה פי 2500 במיקרוסקופ אלקטרוני.

תהליך הרסני זה נקרא "דנטורציה" בשפה המדעית, הוא גרום למולקולה בעלת יכולת תגובה ביאולוגית לאבד יכולת זו ומבטל את ההשפעות הבריאותיות שלה. דבר זה מתבטא בטעם הרע ובריח הלא נעים שיש לספירולינה מעובדת. כנגד, שיטת "ההקפאה המהירה" שבה אנו משתמשים ליצור הספירולינה הקפואה מאפשרת לשמר את הספירולינה לאורך זמן ללא איבוד ערכים תזונתיים.

שבהם התזונה לקויה לאורך זמן, בתחילת השימוש בספירולינה יכולות להופיע תופאות של ניקוי רעלנים מהגוף(סחרחורת קלה) ופעילות אנזימית ופרוביוטית חיובית בקיבה(עיכול רגיש יותר). תופעות אלא הן סימן לשיפור בבריאות הכללית וחולפות תוך 3 ימים, כדי לעזור לגוף להתנקות חשוב לשתות לפחות 2 ליטר של מים ביום. כדי להקטין תסמינים אלא מומלץ להתחיל מכמות ספירולינה קטנה. בכל מקרה ובמיוחד לחולים בסכרת מסוג 2 שמשתמשים באינסולין, לחולים שיש להם מרשם לחומצה אורית (לשיגדון), לכל בעיה שקשורה לכבד (שמתאמץ כדי לנקות רעלים מהגוף) ובכל מצב בכלל יש להיוועץ ברופא או מומחה אחר.
מחלת הסכרת נחלקת לשני סוגים עיקריים. סכרת מסוג 1 היא סכרת שבה הגוף אינו מייצר מספיק אינסולין וסכרת מסוג 2 שבה הגוף מתקשה לקלוט את האינסולין המייוצר. לרוב סכרת מלווה בחוסר איזון הורמונלי כללי במערכות הגוף ובדרך כלל חולי הסכרת סובלים משילוב מסוים של שני הסוגים בו זמנית. הספירולינה עוזרת בטיפול בסכרת מסוג 2 בגלל היכולת שלה להחזיר את הגוף לאיזון מזוני שמוביל לאיזון הורמונלי. 
בדומה לאבקות המקובלות הספירולינה מכילה כמויות גדולות של חלבון, אך החלבון בספירולינה הינו צמחי ולכן זמין יותר לגוף והוא נמצא בריכוז גבוהה יותר מאשר מהאבקות. בנוסף לחלבון הספירולינה מכילה אנזימים שדרושים לספיגת החלבונים ושאר הנוטריאנטים בגוף, כך משפרת את יכולת הגוף לבנות מסת שריר. בגלל הצפיפות התזונתית הגבוהה סיבולת הגוף למאמצים ממושכים גדלה והאפקטיביות של הפעילות האירובית עולה.
Hypothyroidism בעיה רפואת שנוצרת עקב תת פעילות של בתוטת התריס. במצב זה הבלוטה אינה מיצרת מספיק הורמונים שנקראים טירואידים. מכיוון שהספירולינה אינה מכילה יוד, אין בעיה להשתמש בה. הספירולינה משפרת את תיפקוד הבלוטות ומכילה tyrosine חומצת אמינו חשובה לתפקוד בלוטת הטריס ולכן מעודדת תפקוד תקין.
הספירולינה בטוחה לחלוטין ואף מומלצת בזמן הריון מכיון שהיא מכילה ויטמין A וכלורופיל חומרים שמחזקים את העובר. כמות החלבון הצמחי הגדולה מאפשרת התפתחות רקמות תקינה. באפריקה היכן שיש אגמי ספירולינה שגדלים באופן באופן טבעי מייצרים המקומיים פתיתי ספירולינה נותנים לנשים בהריון כדי להתחזק 
 
אחד הגורמים הראשים לחוסר ריכוז הוא מחסור במינרלים וויטמינים. נוגדי החמצון והאומגה 3 שבספירולינה הקפואה משפרים את הפעילות המוחית ומגינים עליו. ספירולינה משפרת את הריכוז גם ע"י סילוק וניקוי של שאריות אלומיניום, צבעי מאכל, פחמן טטראכלוריד ורעלנים נוספים. לכן ספירולינה יכולה להיות תחליף ריטלין טבעי. 

הספירולינה הקפואה מגיעה באריזת קרטון שבה 8 כוסיות פלסטיק שכל אחת מהן מכילה מנת ספירולינה אחת אותה ניתן לצרוך במספר דרכים. מכיוון שאין לה את הטעם הלא נעים שיש לספירולינה מעובדת כדוגמת כמוסות או אבקה, ניתן למרוח אותה בסנדביצ'ים יחד עם פסטו או ממרחים אחרים. ניתן להוסיף אותה לרוטב של הסלט ולהעשיר אותו. ניתן להוסיף את תכולת הכוסית לטחינה גולמית יחד עם התיבול המתאים כדי להכין טחינה ירוקה.

כשאין זמן ניתן להמיס את תכולת הכוסית במיץ, לערבב ולשתות. בכל מקרה מומלץ לקחת את הספירולינה בבוקר על בטן ריקה לספיגה אופטימלית. הדרך שבה אנו ממליצים לקחת את הספירולינה היא בשייק ירוק בשילוב פרי מתוק שמעודד יצור מיצי עיכול התורמים לאיכול הספירולינה ופרי חמוץ שמוסיף ויטמין C שמשפר את הספיגה עוד יותר. מכייון שהספירולינה רוויה בחומרים מזינים כשאוכלים אותה לרוב הגוף מרגיש שובע ומתפנה לנקיון פנימי. לכן חשוב מאוד לשתות לפחות ליטר וחצי של מיים ביום, לפחות בתקופה הראשונית, כדי לאפשר לגוף להיפטר מכל העודפים בקלות ולמנוע עומס מיותר על הגוף. 

המנה המומלצת לאדם בוגר ליום היא כוסית ספירולינה קפואה. במקרה של מחסור תזונתי חמור או מחלה ניתן לקחת יותר ללא חשש. המנה לילד הינה חצי כוסית. חשוב לזכור שספירולינה אינה תרופה אלא מזון עשיר במיוחד בעל צפיפות תזונתית גבוהה. לכן לאחר שמצבורי הגוף מלאים אין יותר צורך בשימוש יומיומי.

מנסיונינו דבר זה קורה לאחר גמר שימוש באריזה או שתיים. אז אפשר להשתמש פעם בכמה ימים כדי לקבל מנה של אנטיאוקסידנטים ומיקרואלמנטים שיותר קשה לקבל בתזונה המודרנית הקונבנציונלית. בנוסף, כדי מאוד לקחת עוד מספר צעדים קדימה לכיוון חיים מאוזנים ובריאים יותר. כדאי לעסוק בפעילות גופנית, אפילו מתונה, בכל יום ולהשכיל בנושא התזונה הצמחית הלא מעובדת. בכל מצב של חוסר ודאות ובכלל יש להתיעץ באיש מקצוע למשל תזונאי או רופא. 

באריזת ספירולינה קפואה יש 12 כוסיות ז"א שלאדם בוגר אריזה מספיקה לשבועיים של שימוש יומיומי, התקופה שאנו ממליצים כדי להתנסות בספירולינה ולחדש את המלאים של הגוף. למשפחה ממוצעת תקופת "טעינה מחדש" או "חידוש מלאי הגוף" תצריך 3 אריזות. למי שרוצה לקחת ספירולינה לאחר תקופה זו ניתן לקנות 6 יחידות ומעלה בסיטונאות ישירות מהחווה במחירים מוזלים. 
 
x

#{title}

#{text}

#{price}