תופעות לוואי של ספירולינה: מציאות ודמיון

ספירולינה היא מזון-על פופולרי המתהדר במגוון יתרונות בריאותיים. בשבטים העתיקים בצ'אד שבאפריקה היא ששימשה כתוסף תזונה במשך מאות רבות של שנים. מזון העל הזה עשיר בחומרים מזינים, כולל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון אבל האם הוא יכול לגרום לתופעות לוואי שכדאי לשים לב אליהן?

במאמר זה, אנו נתעמק במידע מדעי זמין שתומך בשימוש בספירולינה ובתופעות הלוואי הפוטנציאליות שלה, נדבר על הסיכונים האפשריים, ונפריד בין עובדות לדמיונות. נצא מנקודת הנחה שאנשים חוששים מדברים חדשים. על אחת כמה וכמה הם חוששים כאשר מדובר בתזונה שלהם.

בואו נכיר בזה – רוב מי שניגש לתחום השיקים הירוקים והספירולינה הם אנשים עם מודעות לבריאות ולגוף שלהם, ורצון לשפר את איכות החיים, וכמובןאנשים עם ספק בריאמכיוון שהנושא שנוי במחלוקת אנו מציעים לקרוא את המאמר עד סופו, ורק אז לקבל החלטה מושכלת אם הספירולינה מתאימה לך.
 

מהי ספירולינה?

ספירולינה היא סוג של אצה כחולות-ירקה הגדלה באגמי מים מליחים באפריקה ואמריקה. הספירולינה שימשה כמקור מזון במשך מאות שנים, עם עדויות לשימוש עוד מימי האצטקים במאה ה-16.

הספירולינה עשירה בחומרים מזינים, כולל חלבון, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. הספירולינה משמשת למגוון מטרות שונות, כולל שיפור ביצועים ספורטיביים, תמיכה במערכת החיסון ובריאות לב וכלי דם, תוסף ברזל לנשים בהריון וכמולטי-ויטמין טבעי.
 

מהם הראיות המדעיות לבטיחות השימוש בספירולינה?

בנושא נעשו מחקרים רבים. במחקר אחד גילו שגם צריכה של מעל 800 מ"ג ספירולינה לק"ג לא מעוררת כל תופעת לוואי.

הנה תוצאו נוספות של מחקרים על השימוש בספירולינה: 

 
  • סקירה שפורסמה ב-Journal of Applied Phycology הגיעה למסקנה שספירולינה היא מקור מזון בטוח בבני אדם ושצריכה של תוספי ספירולינה במינונים מומלצים לא צפויה לגרום להשפעות שליליות אצל אנשים בריאים.
  • סקירה נוספת שפורסמה בכתב העת Nutrients מצאה כי ספירולינה בטוחה לצריכה אנושית וכי יש לה יתרונות בריאותיים פוטנציאליים, כולל השפעות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות.
  • ניסוי קליני שפורסם ב-Journal of Medicinal Food סקר את הבטיחות של תוספי ספירולינה באנשים בריאים ומצא שאין תופעות לוואי משמעותיות שדווחו.
  • באופן דומה, מחקר אקראי מבוקר שפורסם בכתב העת Complementary Therapies in Medicine מצא שתוספי ספירולינה נסבלים היטב באנשים עם סוכרת מסוג 2.
 
בסך הכל, העדויות הזמינות מצביעות על כך שספירולינה היא מקור מזון בטוח ושתוספי ספירולינה נסבלים היטב על ידי אנשים בריאים ואנשים עם מצבים בריאותיים מסוימים. עם זאת, חשוב לבחור מקור מהימן לספירולינה ולפעול לפי הנחיות המינון המומלצות.
 

תופעות לוואי אפשריות של ספירולינה


למרות היתרונות הבריאותיים הרבים שלה, במקרי קיצון ישנם חששות לגבי אצה כחולה ירוקה ותופעות לוואי

בעוד שהמחקר בנושא זה מוגבל, חלק מתופעות הלוואי המדווחות כוללות:

 
  • בעיות עיכול – למרות שהדבר אינו נפוץ, חלק מהאנשים דיווחו על קשיי עיכול לאחר נטילת ספירולינה, כגון התכווצויות בטן, בחילות ושלשולים. ייתכן שהסיבה לכך היא תכולת החלבון הגבוהה שבספירולינה, שיכולה להיות קשה לעיכול עבור אנשים עם רגישות. לכן בפעמים הראשונה מומלץ לבדוק את השפעות הספירולינה על הגוף ע"י נטילת חצי מנה או פחות. כמו כן יתכן שבאנשים מסוימים התופעה היא תוצר לוואי של תהליך ניקוי הרעלים הטבעי שנגרם ע"י שילוב של רמת הכלורופיל והמינרלים הגבוהה בספירולינה. במקרה זה מומלץ להקל על התסמינים על ידי שתיית מים מרובה, וזאת בכדי לסייע לתהליך הניקוי.
  •  תגובות אלרגיות נדירות - ישנם דיווחים על תגובות אלרגיות לספירולינה באנשים עם רגישויות מיוחדות. אם יש לך היסטוריה של אלרגיות למזונן כגון אלרגיה לוויטמין K חשוב להתייעץ עם רופא לפני נטילת ספירולינה.
  • אינטראקציות עם תרופות - ספירולינה עשויה לייצר תגובה עם תרופות מסוימות, כגון מדללי דם או מדכאים של מערכת החיסון. אם אתה נוטל תרופות אילו, חשוב להיוועץ עם הרופא המטפל לפני נטילת ספירולינה.
  • זיהום במתכות כבדות - ספירולינה יכולה להיות מזוהמת במתכות כבדות כמו עופרת וכספית, שעלולות להזיק לבריאות האדם. כדי למזער את הסיכון לזיהום במתכות כבדות, חשוב לרכוש ספירולינה ממקור מוכר. בעיה זו קיימת לרוב באבקות ספירולינה אשר מיובאות מהמזרח שם הבקרה הנחוצה לא קיימת. שימוש בספירולינה מגידול מקומי הינו גם אקולוגי יותר וגם מפחית את הסיכון לזיהום מסוג זה.
  • הימצאות ציאנוטוקסינים – למרות שבספירולינה אין כלל מנגנונים לייצור רעלנים, כאשר הספירולינה נקצרת ממקורות מים טבעים כמו אגמים, היא יכולה להיות מזוהמת באצות נוספות אשר גדלות לצידה. אצות אלו יכולות לייצר ציאנוטוקסינים כגון מיקרוציסטינים, רעלנים שונים שלהם השפעה שלילית על הכבד. ניתן למנוע סיכון זה ע"י שימוש בספירולינה שמגדלים בבריכות מלאכותיות שבהן הסיכוי לזיהום זה הוא נמוך ביותר. כמו כן, חשוב להימנע משימוש באצות כחולות-ירוקות שאינן ספירולינה שבהן התופעה שחיכה יותר ולכן יש לזכור שקיימות לכל  אצה כחולה ירוקה סכנות ושייתכן שיהיו לאותה אצה כחולה ירוקה תופעות לוואי.
 

שאלות נפוצות

ש: האם ספירולינה יכולה לגרום לנזק לכבד?
ת: אין כרגע ראיות המצביעות על כך שספירולינה גורמת לנזק לכבד.
 
ש: האם ספירולינה יכולה לגרום לעצירות?
ת: בעוד שחלק מהאנשים דיווחו על בעיות עיכול לאחר נטילת ספירולינה, עצירות אינה תופעת לוואי שכיחה.
 
ש: האם ספירולינה יכולה לגרום לאינטראקציה עם גלולות למניעת הריון?
ת: כרגע אין ראיות המצביעות על כך שספירולינה מקיימת אינטראקציה עם גלולות למניעת הריון.
 
לסיכום ספירולינה היא מזון-על עתיר רכיבים תזונתיים המציע מגוון רחב של יתרונות בריאותיים.

למרות שקיימים מקרים של תופעות לוואי אפשריות, הן בדרך כלל נדירות ומתונות. כמו בכל שינוי בתזונה, כדאי להתייעץ עם הדיאטן או הרופא שלך לפני השימוש ולהתחיל במינונים קטנים, במיוחד אם יש לך מצב בריאותי שמוזכר מעלה או שהינך נוטל תרופות.

על ידי היכרות עם הנושא ונקיטת גישה מושכלת, ניתן לשלב בבטחה ספירולינה בתזונה שלך ולקצור את היתרונות הבריאותיים הרבים שלה.


מקודות מידע

 
  1. Kalafati M., Jamurtas A.Z., Nikolaidis M.G., Paschalis V., Theodorou A.A., Sakellariou G.K., Koutedakis Y., and Kouretas D. (2010). “Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans.” Journal of Medicinal Food, 13: 420-426.
  2. Lu H.K., Hsieh C.C., Hsu J.J., Yang Y.K., and Chou H.N. (2006). “Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress.” Journal of the International Society of Sports Nutrition, 3: 54-62.
  3. Mao T.K., Van de Water J., Gershwin M.E. (2011). “Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients.” Journal of Medicinal Food, 14: 1294-1302.
  4. Hirahashi T., Matsumoto M., Hazeki K., Saeki Y., Ui M., and Seya T. (2002). “Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis.” International Immunopharmacology, 2: 423-434.
  5. Torres-Durán P.V., Ferreira-Hermosillo A., and Juarez-Oropeza M.A. (2018). “Medical benefits of Spirulina platensis.” Journal of Applied Phycology, 30: 1535-1544.
  1. Roy-Lachapelle A, Solliec M, Bouchard MF, Sauvé S. Detection of Cyanotoxins in Algae Dietary Supplements. Toxins (Basel). 2017 Feb 25;9(3):76. doi: 10.3390/toxins9030076. PMID: 28245621; PMCID: PMC5371831.
  1. Torres-Durán P.V., Ferreira-Hermosillo A., and Juarez-Oropeza M.A. (2018). “Medical benefits of Spirulina platensis.” Journal of Applied Phycology, 30: 1535-1544.
  2. Serban M.C., Sahebkar A., Dragan S., Stoichescu-Hogea G., Ursoniu S., and Andrica F. (2019). “A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations.” Nutrients, 11: 2521.
  3. Kwak J.H., Baek S.H., Woo Y., Han J.K., Kim B.G., Kim O.Y., and Lee J.H. (2008). “Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: Interim report of a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.” Journal of Medicinal Food, 11: 431-435.
  4. Samuels R., Mani U.V., and Iyer U.M. (2002). “Hypolipidemic effect of Spirulina in patients with hyperlipidemic nephrotic syndrome.” Journal of Medicinal Food, 5: 91-96.
 
 
 
ספירולינה במטבח

תופעות לוואי של ספירולינה

תופעות לוואי של ספירולינה
צנצנת שייקים בריאים
x

#{title}

#{text}

#{price}