אובליפיחה משמשת ברפואה המסורתית במשך מאות שנים. גרגרי הצמח הכתומים בהירים, עשירים בחומרים מזינים ומשגשגים בסביבה קשה ובלתי סלחנית שגורמת לו לייצר מגוון רחב של חומרי הגנה בצורת ויטמינים ונוגדי חמצון שונים. אובליפיחה הוא צמח חזק ושורד, המתקיים בתנאים בלתי אפשריים ומציע לנו יתרונות רבים ומגוונים לבריאות העור שלנו, כמו גם לבריאותנו הכללית ולשמירה על איזון גופני. במאמר זה נגלה את היתרונות הבריאותיים המדהימים של האובליפיחה ונלמד מדוע הוא הופך פופולרי יותר ויותר אצל שוחרי הבריאות.
מהי אובליפיחה?
אובליפיחה (באנגלית: Sea buckthorn berry, ברוסית: облепиха) הוא פרי כתום בוהק קטן הגדל על שיחים קוצניים גבוהים, מקורו בהרי ההימלאיה. השם מגיע מרוסית ומשמעותו היא לעטוף, מכיוון שהפירות גדלים בצפיפות סביב הענפים הפנימיים של העץ ומכסים אותם מכל הצדדים. הוא חלק חשוב במספר שיטות של רפואה מסורתית בחלקים שונים בעולם בהם האקלים הוא חורפי וקר כגון: אירופה ואסיה והגידול שלו התרחב בשנים האחרונות אפילו לצפון אמריקה. לפרי מיוחסות מספר תכונות רפואיות והוא מקור עשיר לויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, מה שהופך אותו למרכיב פופולרי בתוספי תזונה, קוסמטיקה, ותרופות טבעיות.
איך מגדלים אובליפיחה?
האובליפיחה הוא צמח עמיד שניתן לגדל במגוון תנאי קרקע מה שהופך אותו לגידול רב תכליתי. ניתן לגדלו מזרעים או ייחורים ואף ניתן לגדל אותו במיכלים בגינון עירוני או בחקלאות אקולוגית בקנה מידה קטן. מכיון שהוא צמח רב תכליתי שיכול לסבול בצורת, תנאי קרקע גרועים וחורפים קשים של עד 40- מעלות ואף יותר, הוא יבול אידיאלי לאזורים שבהם צמחים אחרים מתקשים לצמוח.
האם יש מחקרים על התועלת הבריאותית של האובליפיחה?
גם מי שינסה לטעון שפירות האובליפיחה הם פשוט עוד מזון-על מוגזם, יגלה במהרה שהראיות המדעיות מצביעות אחרת. מחקרים הראו שלגרגרי האובליפיחה יכולה להיות השפעה חיובית על היבטים שונים של בריאותינו, כולל הפחתת דלקת, שיפור תפקוד מערכת העיכול, ואפילו עזרה במניעת סוגים מסוימים של סרטן. יתרה על כך, פרי האובליפיחה שימש במשך מאות שנים ברפואה המסורתית באסיה ובאירופה לטיפול במגוון מחלות, כולל כיבי קיבה, מחלות עור ודרכי הנשימה.היתרונות הבריאותיים של האובליפיחה
כאמור, הפרופיל התזונתי המרשים מגובה לא רק במחקר מדעי אלא גם במאות שנים של שימוש מסורתי ברפואה האסיאתית והאירופאית.אחד היתרונות התזונתיים העיקריים של האובליפיחה הוא תכולת ויטמין C גבוהה. ויטמין C הוא ויטמין מסיס במים הממלא תפקיד מרכזי בתפקוד מערכת החיסון, ריפוי פצעים וייצור קולגן. פרי האובליפיכה מכיל עד פי 12 יותר ויטמין C מאשר תפוזים, מה שהופך אותו לתוספת חשובה לתזונה בריאה.
בנוסף לויטמין C, הוא גם עשיר בויטמין E, נוגד חמצון רב עוצמה המסייע בהגנה על הגוף מפני רדיקלים חופשיים. זה חשוב מכיוון שהנזק של הרדיקלים החופשיים קשור למגוון של מחלות כרוניות, כולל סרטן, מחלות לב וסוכרת. על ידי שילוב פירות האובליפיחה בתזונה שלנו, ניתן להגן על הגוף ובכך להפחית את הסיכון למחלות אלו.
האובליפיכה הוא גם מקור טוב לויטמיני B, כולל תיאמין, ריבופלבין וניאצין. ויטמינים אלו חשובים לייצור אנרגיה ולשמירה על בריאות העור, העיניים ומערכת העצבים. יתר על כן, האובליפיכה הוא מקור עשיר למינרלים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום. מינרלים אלו חיוניים לשמירה על בריאות העצמות, השרירים ותפקוד העצבים.
היבט מרשים נוסף הוא תכולת נוגדי החמצון הגבוהה שלו המסיעת בנטרול רדיקלים חופשיים. אובליפיכה מכיל מגוון של נוגדי חמצון, כולל פלבנואידים וקרוטנואידים, אשר הוכחו כבעלי מגוון יתרונות בריאותיים.
כיצד ניתן לשלב אובליפיחה בתזונה?
את האובליפיכה ניתן לצרוך במגוון דרכים. הנה כמה רעיונות:- מיץ פירות אטבליפיחה: מיץ פירות הוא דרך פופולרית לצרוך את הפרי. הוא נמכר בדרך כלל כרכז, שניתן לדלל במים. בכדי לייצר את הרכז מפרידים בין הנוזלים לשמנים הטבעיים שבאובליפיכה מה שמוריד את כמות הויטמינים מסיסי השמן.
- שמן אובליפיחה: השמן באובליפיחה הוא מרכיב פופולרי במוצרי טיפוח טבעיים לעור. ניתן לצרוך אותו גם כתוסף באם הוא מייוצר באיכות מזון. בניגוד לרכז האובליפיחה בשמן חסרים הויטמינים מסיסי המיים.
- שייק אובליפיכה: ניתן להוסיף לשייק גרגרי אובליפיחה קפואה לבוסט של חומרים מזינים. ניתן לשלב עם סופרפודס אחרים, עלים ירוקים שונים לקבלת שייק ירוק ומגוון ממתיקים כגון דבש, סילאן ומייפל.
שאלות נפוצות על אובליפיכה
ת: כן, פרי האובליפיכה הוא מזון ולא תרופה. עם זאת, תמיד עדיף לבדוק עם הרופא שלך לפני הוספת כל תוסף חדש או מזון לתזונה שלך.
ש: האם ניתן להשתמש באובליפיכה לטיפול בבעיות עור?
ת: כן, צמח האובליפיחה שימש במשך מאות שנים לטיפול במחלות עור שונות, כולל כויות, אקזמה ואקנה. ניתן להשתמש בפרי לשימוש פנימי ובשמן לשימוש חיצוני.
ש: האם האובליפיכה יכולה לעזור בירידה במשקל?
ת: האובליפיכה דלה בקלוריות ועשירה בסיבים, מה שיכול ליצור תחושה של שובע ולסייע בירידה במשקל. עם זאת, חשוב גם לעשות ספורט ולשמור על תזונה בריאה ומאוזנת בסך הכל.
ש: האם אובליפיכה שומרת על ערכה התזונתי בהקפאה?
ת: הקפאת פירות האובליפיכה אינה משפיעה על ערכן התזונתי. הרמות הגבוהות של נוגדי החמצון ,הויטמינים והקרוטנואידים נשמרות בהקפאה ואחסנה בטמפרטורה הנכונה.
ש: האם ניתן להשתמש באובליפיכה בשילוב עם מזונות-על אחרים?
ת: שילוב של אובליפיכה עם מזונות-על אחרים יכול להגביר את התועלת הבריאותית על ידי מתן מגוון רחב עוד יותר של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חיוניים. סופרפודס אחרים שעובדים היטב עם אובליפיכה כוללים אסאי, זרעי צ'יה, ספירולינה, מורינגה, קייל וכורכום. ניתן להוסיף מזונות-על אלו לשייקים, לסלטים, או להשתמש בהם כתוספי תזונה.
ש: כיצר מכינים שייק אובליפיכה?
ת: הכנת שייק אובליפיכה היא דרך מצוינת ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של מזון העל הזה תוך הקפדה על תזונה בריאה. הנה מתכון פשוט לשייק אובליפיכה טבעוני שהוא גם טעים וגם מזין
רכיבים:
1 כוס פירות יער מעורבים קפואים (תותים, אוכמניות, פטל)
1 פרוסות בננה קפואה
1/2 כוס יוגורט קוקוס לא ממותק (או כל יוגורט טבעוני לבחירתכם)
1/2 כוס חלב שקדים לא ממותק (או כל חלב צמחי לבחירתכם)
4 כפות של אובליפיכה קפואה
1 כף נקטר אגבה (או כל ממתיק אחר לבחירתכם)
1/2 כפית תמצית וניל
הוראות:
1. מכניסים את כל החומרים לבלנדר טוחן קרח.
2. מערבבים על גבוה עד לקבלת מרקם חלק וקרמי.
3. מוזגים לכוס ונהנים!
מתכון זה יכול להיות מותאם בקלות כדי להתאים להעדפותיך. אם אתה לא אוהב יוגורט קוקוס, אתה יכול להשתמש בכל יוגורט אחר. אם אתם מעדיפים שייק מתוק יותר, אפשר להוסיף עוד נקטר אגבה.
לסיכום:
מקורות:
- Yang, B., & Kallio, H. P. (2002). Fatty acid composition of lipids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries of different origins. Journal of agricultural and food chemistry, 50(18), 5180-5185.
- Li, T. S., Beveridge, T. H., Drover, J. C., & Nguyen, V. M. (2002). Phytosterol content of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil: Extraction and identification. Journal of agricultural and food chemistry, 50(17), 4758-4762.
- Liu, J., Cui, Z. Q., Zhu, Y. R., Meng, F. Y., Li, Y., & Luo, Y. (2010). Effects of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil on burn wound healing in rats. Food and chemical toxicology, 48(7), 1860-1865.
- Li, T. S., Beveridge, T. H., Drover, J. C., & Nguyen, V. M. (2002). Phytosterol content of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil: Extraction and identification. Journal of agricultural and food chemistry, 50(17), 4758-4762.
- Lin, L. Z., Harnly, J. M., & Upton, R. (2011). Phenolic compounds in food: An overview. Journal of agricultural and food chemistry, 59(13), 1151-1155.
- Jia, L., Liu, X., & Zhao, J. (2017). Antioxidant activity of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berry extracts predicted by chemical composition and correlated with their bioaccessibility. Food chemistry, 221, 959-964.
לקריאה נוספת
באיזה רכיבים לשייקים ניתן למצוא המון ערכים תזונתיים?
השייק שהפך למשקה נפוץ מאוד יכול להוות משקה בריאות בעל ערכים תזונתיים גבוהים. מה כדאי להכניס לתוך כוס השייק על מנת למקסם את הערכים התזונתיים הקיימים בה?
צמח המנקאי – מזון העל שסחף את הישראלים!
צמח מנקאי (Lemna minor), הוא צמח מים קטן הידוע בכינויו עשב ברווז (Duckweed). הוא זכה לתשומת לב בזכות הפוטנציאל שלו כמזון-על בר-קיימא. מאמר זה מתעמק ביתרונות התזונתיים, השימושים הקולינריים והיתרונות האקולוגיים של צמח המנקאי למאכל אדם. בנוסף, הוא מתייחס לשאלות נפוצות ומספק סקירה כללית של העדויות המדעיות העדכניות בנושא.
הצטרפו למשפחת לייב ספירולינה - כל העדכונים, חידושים על אורך חיים בריא ומבצעים מיוחדים על ספירולינה ומזונות על אחרים
הרשמה מהירה: